Ännu ett år går mot sitt slut. Wictor Wallenius återupprättar en gammal tradition från förr i form av den internationella sekreterarens årskrönika, och tar med läsaren till allt ifrån baler i Wien och seglatser på öppet hav.
Året började i ett kallt Helsingfors och slutade med ett omskakande samtal om Ukraina i Rom. Förbundets internationella verksamhet är mångsidig och därför inte alltid så lätt att hänga med i. Det känns därför berättigat att upprätta en gammal hederlig tradition från förr: den internationella sekreterarens årskrönika.
Inledelsevis förenades nytta med nöje. Under december 2022 besökte förbundet Helsingfors för att träffa åtta av våra systerorganisationer där vi slutförde arbetet med stadgan för Creas (Centre Right European Association of Students). En färdig stadga innebar att det var dags för det riktiga arbetet. Som mycket inom studentlivet är det traditionen som regerar. Vårt österrikiska systerförbund bjöd därför in oss att delta på en bal i Wien, precis som när föregångaren EDS grundades.
Tillsammans med representanter från våra systerförbund i CREAS klev vi in i det ståtliga Hofburgpalatset i Wiens kärna för den största studentbalen på året. De grandiosa salarna fylldes av musik, människor och dans. Likt wienervalsen snurrade kvällen snabbt förbi och in i minnet.
Nöjet övergick snabbt till arbete och snart var det dags för Creas konstituerande årsmöte. Tillsammans med förbundsledningen och vår nominerade kandidat till styrelsen, Arvid Bertilsson, begav jag mig till ett vårigt Bonn. Välkomstmiddagen på en uteservering vid Rhenfloden var precis vad som behövdes efter en resa fylld av flyg och tågstrul.
Dagen därpå var fylld av formalia. Ombud, votering, och mycket annat måste ske enligt stadgan. Röstkort ska vara anonymiserade och ha organisationens logga på sig. Röstningen ska ske i slutet och räkningen ska göras precist. En påfallande vikt fästes vid detta efter många år av missöden i den tidigare organisationen. Vid dagens slut var en första styrelse vald, med Arvid Bertilsson i spetsen. Det var med högtidliga ord som Arvid förklarar det första årsmötet avslutat. Nu började det riktiga arbetet.
Förbundets internationella engagemang är som sagt mångsidigt. I och med vår breda ideologiska grund har vi även ett brett engagemang på internationell nivå. Däribland Students for Liberty. Students for Liberty är i grunden en klassisk liberal studentorganisation, som har sina rötter i en rörelse vid Columbia University i New York. Nu är det en global organisation. FMSF har en tradition av årligen besöka den europeiska grenens stora event, LibertyCon. Det är en god möjlighet för studentförbundets medlemmar att få åka på ett internationellt event och träffa likasinnade från alla världens hörn. I år begav sig en svensk delegation till ett somrigt Lissabon för att delta på eventet.
Det var första gången på LibertyCon för de flesta av oss. Konferensen är verkligen en tillställelse just inriktad på frihet: Ayn Rand står i centrum – sida vid sida med Bitcoin såklart. Just vad en studentförbundare av den libertarianska sorten kan tänkas önska. Helgen var fylld med föreläsningar och seminarium. Bredden på ämnen och talare var stor. Passen behandlade allt från konst som en form av uppror i Kina, till ”just ask the socialists why they are socialists and they won’t be able to answer”. Såklart fanns det även tid för nöje under konferensen och Lissabon är en bra plats för just det.
Efter LibertyCon började ett efterlängtat sommarlov. Men även om universiteten tar ledigt så tar politiken inte det. Därför satte sig en skara studentförbundare på två segelbåtar och begav sig från Stockholms skärgård över till Visby. Färden tog närmare ett dygn på till stor del över öppet vatten. Vissa tog den hårda sjön sämre än andra.
Under Almedalsveckan ordnade Creas tillsammans med studentförbundet och Konrad Adenauer Stiftung ett internationellt program för Creas medlemsorganisationer. Därpå anordnades ett panelsamtal som tog utgångspunkt i vårens svenska ordförandeskap i EU-rådet. Panelen diskuterade kompetensförsörjning med utgångspunkt i digitalisering och grön omställning.
I juli hade NKSU, som är förbundets nordiska paraplyorganisation, årsmöte. En ny styrelse valdes och jag själv blev omvald till generalsekreterare. Sedan årsmötet har en lång rad event planerats, och NKSU håller på att förvandlas från ett närmast vilande förbund till ett frodande sådant.
Ytterligare en viktig händelse i juli var valet av förbundets nya internationella kommitté som består av sju drivna och ambitiösa studentförbundare. Höstens arbete inleddes snabbt, och har hittills inneburit författandet av en rapport om handel och det svenska Nato-medlemskapet. Med koppling till detta kommer kommittén att åka till Riga på ett studiebesök. Kommittén får även möjligheten att göra mycket annat i form av mindre projekt och utbildningsdagar.
Senare under hösten bar det av till Rom för en konferens ordnad av IYDU (International Young Democrat Union). IYDU är en världsomfattande paraplyorganisation för liberala och konservativa student- och ungdomsförbund. FMSF har tillsammans med Muf ett medlemskap i organisationen. Helgen bjöd på många nya bekantskaper tillsammans med ett intressant politiskt och kulturellt program.
I Rom träffade vi två representanter från vårt ukrainska systerförbund, Solidarna Molod. De berättade om en annan verklighet. Igor hade lämnat Ukraina för första gången sedan kriget började, och berättade om sina upplevelser i kriget. Han tog värvning dagen efter invasionen, och i stället för en militär utbildning fick han ett vapen och en hjälm i handen och skickad till fronten. Ryssarna befann sig då ynka 10 kilometer från hans hem i Kiev. Det är inte bara för militären kriget tar hårt. En mening som ekat i mitt huvud sen jag hörde den kom från Iryna, Solidarnas internationella sekreterare: ”När man somnar till flyglarmet vet man aldrig om man kommer vakna”. Det är sådana berättelser som gör att man förstår vad frihet och säkerhet faktiskt innebär. De ukrainska kämparna skyddar just nu vår.
Det är inte lätt att få ner en heltäckande beskrivning av ett års händelser på så få tecken, men jag hoppas denna text kan ge en inblick i hur heltäckande och levande förbundets internationella verksamhet faktiskt är. Det är verkligen ett nöje och en ära att ha uppdraget som förbundets internationella sekreterare. Det internationella engagemanget är inte enbart för mig och förbundsledningen. Det finns stora möjligheter att engagera sig, så tveka inte att höra av dig om du också vill vara delaktig.
Wictor Wallenius är internationell sekreterare för Fria Moderata Studentförbundet och tillträdande ordförande för Ateneum.