Den 15-17 juni avhöll NKSU Annual Meeting i Oslo i samband med Høyres Studenters landsmöte. Nedan följer Johan Rydbergs berättelse från resan.

Under helgen den 15 till 17 juni kallade NKSU (Nordens Konservativa Studentunion)  där FMSF är medlem till årsmöte i Oslo. Jag (Johan Rydberg från Studentföreningen Ateneum) tillsammans med Alexander Fritz (generalsekreterare NKSU) och Markus Konow (Linköpings FMS) reste till Oslo för att delta i mötet och seminarierna som hade arrangerats. Jag anlände först bland svenskarna men träffade Niilo från TK Finland inne vid Oslo central. Därifrån gick vi en liten tur ned mot operahuset för att sedan sätta oss ner och äta lunch. Efter lunchen började de andra deltagarna anlända och vi gick och checkade in till lägenheten där vi skulle sova den första natten.

Under fredagseftermiddagen deltog jag och Markus i seminarier om det Nordiska rådet. Tillsammans med representanter för YCGE Storbritannien och TK Finland så samtalade vi om de olika funktioner som rådet har och lärde oss om dess sammansättning för att sedan under ett fortsatt seminarium diskutera vilka problem Nordiska rådet skulle kunna adressera som inte EU kan, samt hur nordisk samverkan skulle kunna se ut i framtiden. Från de engelska deltagarna argumenterade de också för en önskan om ett framtida medlemskap i Nordiska rådet. Även om vi hade skilda meningar när det kom till detaljer, så kunde kvällen avslutas med en gemensam punkt  och det var vikten av samarbete mellan länderna i Norden. Precis när seminariet hade avslutas så anlände NKSU:s generalsekreterare Alexander Fritz direkt från Bryssel. Alexander fick inte vila – utan bjöds omedelbart på norsk öl och kvällens umgänge mellan medlemmarna påbörjades. Alexander O’Brien från YCGE stod för middagen och lovade en klassisk engelsk middag. Några timmar senare blev middagen klar – det blev korv med potatismos, stekt lök och morötter!

Morgonen därpå checkade vi ut och begav oss mot Gardermoen för att delta i Høyres Studenters landsmöte som hölls på ett konferenshotell bredvid flygplatsen. När vi kom fram dit möttes vi av representanter från Høyres Studenter, samt representanter från EDS (European Democrat Students). Vi började med lunch och slog oss ner vid det internationella bordet och uppdaterade oss om vad som ordföranden i EDS för tillfället arbetade med, samt fick höra om EDS resa till Ecuador. Efter lunch samlades vi inne i en stor konferenslokal, där bord och stolar var uppradade och den sista raden var reserverad för oss. Många norska delegater från Høyres Studenters olika föreningar fyllde rummet och mötet öppnades igen. Efter några inledande tal från Høyres Studenter, var det gästernas tur att tala.

Till tonerna av ABBA intog jag scenen! Mitt tal till Høyre Studenter handlade om NKSU och vad vi hade talat om under gårdagskvällen under seminarierna för att sedan tacka för Høyres Studenters samarbete i EDS-sammanhang. Jag påpekade även möjligheten för FMSF och Høyre att lära av varandra, då det är två ideologiskt liknande organisationer i ett liknande politisk landskap. Ett särskilt stort tack riktades till Sara Juriks som varit otroligt hjälpsam för FMSF inom EDS, samt alltid stöttat FMSF:s linje när vi debatterat motioner där. Efter talen så fortsatte landsmötet, där den första punkten som vi fick höra debatteras var den norska monarkin. Det kändes verkligen som ett norskt Gimo. När det kom till resolutionerna så var det en om jakt och rovdjursfrågor som fångade min uppmärksamhet – eftersom att Sverige och EU:s habitatdirektiv lyftes fram som ett utmärkt exempel på lagstiftning! Sedan handlade mycket av diskussionerna om den norska sykelønen. En väldigt hjälpsam Høyres Studenter-medlem gjorde sitt bästa för att försöka förklara hur det norska sjukvården och försäkringar fungerade. Utan att förstå de mer specifika argumenten så fann jag många likheter i argumenten som de använde, och att det i Sverige heter arbetslinjen!

Efter att ha lyssnat på några av debatterna, så lämnade NKSU-medlemmarna salen för att träffas i ett eget mötesrum för att öppna NKSU:s årsmöte. Verksamhetsåret för NKSU utvärderades och framtida planer för NKSU presenterades. Under mötet kom det fram att Markus Konow från FMSF även var medlem i Høyres Studenter och klev in som representant för HS. När det kom till personvalen så blev Alexander Fritz från FMSF omvald som generalsekreterare för NKSU. När mötet var avslutat återgick vi till landsmötet, där personvalen precis skulle börja. Under personvalen valdes en ny styrelse och Andreas Oftedal blev ny ordförande för Høyres Studenter.

Efter valet av ordförande väntade middag. Här placerades vi bredvid de andra internationella gästerna, så samtalen handlade främst om EDS. Kvällens toastmaster höll i tre sånger, inte som våra studentikosa snapsvisor, utan något som liknade allsång men också handlade om sykeløn! Høyres Studenter-föreningen från Bergen stod ut från mängden och vi svenskar konstaterade att det måste vara den norska motsvarigheten av Studentföreningen Ateneum. Efter att de sjöng deras regionala sång så möttes de av att alla andra föreningar ställde sig upp och sjöng den norska nationalsången. Efter kvällens middag fortsatte festligheterna i hotellbaren med ett trevligt mingel och festande för de nyvalda representanterna.

Morgonen därpå åkte jag och Alexander till flygplatsen medan Markus stannade kvar i Oslo lite längre och fick uppleva mer debatt av fler motioner. (reds. anm.: Jag sov.) Med en lite bättre förståelse av norska och en övertygelse om att starkt nordiskt samarbete är viktigt landade jag i Sverige. Under helgen hade jag fått diskutera och uppleva de många gemensamma problem FMSF och Høyres Studenter adresserar inrikes samt genom deltagandet i NKSU:s seminarier fått en djupare förståelse av Nordiska rådet.


Categories: Reseberättelser