Den 19–22 april avhöll European Democrat Students rådsmöte i Riga på temat Political Communication in a changing media environment – engaging young people with modern Communication Strategies. Här är Markus Konows berättelse från resan.

Klockan 06:59 den 19 april steg jag på tåget från Linköping och resan mot Riga kunde påbörjas. Trots att det fanns flera flyg som gick från Arlanda samma dag resulterade min misstro mot SJ och vana av att resa tåg norröver att jag i stället valde att resa via Köpenhamns flygplats. Tågresan tog förvisso några timmar extra – men jag lyckades få några timmars extra marginal på flygplatsen för att vara säker på att jag skulle hinna med mitt flyg, även om tåget så klart ändå var försenat.

Väl på flygplatsen så köpte jag en hutlöst dyr kaffe och mötte upp FMSF:s internationelle sekreterare Gustaf Reinfeldt (Studentföreningen Ateneum), varpå vi tog oss till gaten och boardade flyget som skulle ta oss till vår slutdestination. När vi landade på flygplatsen delade vi en taxi med en tystlåten norsk från våra vänner i Høyres Studenter och en något mer pratglad dansk från Konservative Studerende. När vi rullade in i Riga kunde vi på byggnaderna tydligt se att vi befann oss i ett land som en gång levt under kommunistiskt förtryck – skillnaderna mellan de äldre och de nya delarna av Riga var påtagliga.

Vi kom fram till hotellet för att checka in och få alla mötesdokument för att sedan möta upp EDS finske viceordförande Tommi Pyykkö och gå ut och utforska Riga. Vi diskuterade förväntningarna inför helgen, pratade om vad som hade hänt i våra respektive organisationer sedan det senaste rådsmötet och hann testa det lokala ölutbudet.

När vi lite senare återvände till hotellet och dess konferensavdelning för den officiella starten av evenemanget hade ytterligare två svenskar anlänt. Med Catarina Kärkkäinen (Linköpings FMS) och Viktor Edgren (FMS Göteborg) på plats var FMSF:s delegation fullständig. Efter ett inledande anförande av EDS ordförande Virgilio Falco och en paneldiskussion om kommunikation delades samtliga deltagare upp för att börja med det som vi alla var där för att göra – debattera politik i de olika permanenta arbetsgrupperna: Policies for Europe, Higher Education and Research, Human Rights och EU19.

Jag deltog i arbetsgruppen Policies for Europe, i vilken fyra motioner debatterades. Två av motionerna kom från medlemsorganisationen i Ukraina och handlade om sopsortering samt föroreningar i vattendrag som passerar gränsdragningar. Utöver det behandlade vi en motion om bolagsskatt och en motion som tillkommit på initiativ från en av de bulgariska organisationerna om att inrätta en europeisk fond för vård av svåra och speciella sjukvårdsfall. Den sistnämnda motionen föll efter att undertecknad och representanten från Konservative Studerende hade pläderat för att sjukvård är någonting som bör hanteras av medlemsländerna själva. Återkommande under hela motionsbehandlingen var, oavsett textstycke eller att-sats som debatterades, att arbetsgruppens ordföranden vände sig mot min ände av bordet med frågan So, what does FMSF think?. Det lönar sig uppenbarligen att vara en aktiv deltagare och medlem.

När motionsbehandlingen var klar var det dags för välkomstmiddag, där vi hade möjlighet att på ett mindre formellt vis lära känna representanter från våra systerorganisationer. Efteråt gick en tapper skara snabbt vidare till en (högljudd) lettisk bar, för att därefter gå tillbaka till hotellet för att möta upp en av representanterna för den brittiska organisationen, Young Conservative Group for Europe (YCGE), som hade anlänt med ett sent flyg. Vi satte oss i casinobaren på hotellet – som av någon anledning hade undantag från det rökförbud som rådde inomhus i de lettiska barerna. Undertecknad hade tillsammans med Alexander O’Brien från YCGE en lång och intressant diskussion gällande EDS stadgar samtidigt som andra delar av FMSF:s delegation debatterade just det faktum att det var tillåtet att röka inomhus. FMSF bar som vanligt den frihetliga fanan högt. 

Den andra dagen var fylld av seminarier och paneldiskussioner på temat kommunikation och hur det kan användas för att nå unga väljare. På kvällen efter middagen fann sig undertecknad tillsammans med de två brittiska representanterna och en av våra lettiska värdar på en karaokebar. Aldrig har nog skådats att ett dansgolv har tömts så snabbt som när denna skara sjöng The Beatles Lucy In The Sky With Diamonds. Efter denna fadäs tog vi oss ganska snabbt tillbaka till hotellet för att ladda upp inför morgondagen.

Så kom lördagen som under den första halvan fylldes av retorikövningar för att under den andra halvan bestå av det formella rådsmötet. Motionerna röstades om, medlemsorganisationerna uppdaterade om situationerna i sina hemländer och en lång debatt om stadgan avklarades, som kan sammanfattas med att en tysk försökte framställa ett brittiskt förslag som sitt eget och att vi inte kom någon vart förrän FMSF:s Gustaf Reinfeldt lade fram ett förslag om hur frågan borde lösas.

På kvällen efter avslutningsmiddagen utforskades i några timmar delar av Rigas nattliv tillsammans med en skara europeiska studenter. Det blev en fin avslutning med några öl, debatter och diskussioner innan taxin till flygplatsen gick. När vi landade i Sverige igen var vi lite tröttare än när vi hade lämnat landet några dagar tidigare – men många erfarenheter, kunskaper och bekantskaper rikare.


Categories: Reseberättelser